Yaklaşık 3-4 haftalık yaştayken yavrular sütten kesilmeye hazır hale gelirler. Bu durumda yumuşak konserve yiyecekler ile süt ikame mamasını karıştırmaya başlayabilir ve bu karışımı sığ bir kasede sunabilirsiniz. Ancak süreç içinde kendi başlarına iyi yediklerinden emin olana kadar biberonla beslemeye devam edin. Annelerinden çok erken yaşta ayrılan hayvanlar genellikle kaseden yemek içgüdüsünden yoksundur ve biraz cesaretlendirmeye ihtiyaç duyar. Bu amaçla yiyecekleri ısıtmak ve parmağınızla veya bir kaşıkla doğrudan yedirmeye çalışmak işe yarayabilir. Bir kilogramın altındaki bir yavru kedi en az dört saatte bir yemeye teşvik edilmeli ve kilo alımının kontrolünü sağlamak için günlük tartılmalıdır.

Ağırlığa göre süt ikame maması ile besleme miktarları

Yaş (hafta)
Ortalama Ağırlık
Süt İkame Maması / Gün
Günlük Besleme Sayısı
1
200 g
50 cc
6
2
280 g
80 cc
4
3
370 g
110 cc
3
4
420 g
130 cc
3
5
450 g
150 cc
3

SÜTTEN KESİLMİŞ YAVRULARIN BAKIM VE BESLENMESİ

Yuvanıza yeni gelen minik dostunuzun ortama alışabilmesine zaman tanımak ve ilk birkaç günlük süreçte yaşanabilecek ufak aksiliklerden evinizin kirlenmesini önlemek adına süresi bir günden bir haftaya kadar değişebilen “Başlangıç Odası” kullanmanızı öneririz. Bu bir banyo, mutfak veya evinizin herhangi bir boş odası olabilir. Tercih ettiğimiz bu “başlangıç odanızın” kolayca temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması yavrunun sağlığı açısından önemlidir. Kedi yavruları her zaman yiyecek, su ve kuma kolayca erişebilmelidir. Yine uyumak için sıcak ve yumuşak bir yer ayarlamanız da gereklidir. İlk başta çekingen olsalar da süreç içinde size ve yuvanıza alışması
sebebiyle yavru kediniz evinizin kalan kısımlarını da keşfetmek isteyecektir. Evinizde varsa diğer minik dostlarınızdan ilk başta ayrı tutmak, hem kendilerine güvenlerinin gelmesini ve ortama alışmalarına müsaade edilmesini sağlar hem de geldikleri yerde varsa olası hastalık etkenlerinin evdeki diğer hayvanlara bulaşmasının önüne geçilmesini sağlar. Yavrunun ilk hafta içinde sağlık durumunun kontrolü, olası aşılama ve parazit uygulama cetvellerinin oluşturulması adına veteriner hekim tarafından muayene edilmesi uygun olacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar