Doğum; yavru hem kör hem de sağır doğar. Gözler ve kulaklar kapalıdır. Annesini emebilmek için koku alma duyusunu kullanır. Yeni doğmuş bir yavru kedi kendi vücut ısısını düzenleyemez ve soğuğa son derece duyarlıdır. Anneden ve kardeşlerinden ayrılan yeni doğmuş bir yavru kedi hipotermiden hızlı bir şekilde ölebilir.

  1. Gün; işitme duyusu gelişir ancak kulak kanalları 2. haftanın sonuna kadar tamamen açık değildir.
  2. Gün; göbek kordonunun kalıntıları kurur ve düşer.
  3. Gün; gözler açılmaya başlar ve 13. güne kadar açılmaya devam eder. Tüm yavru kediler mavi gözlü doğar, ancak göz rengi daha sonra değişebilir.
    2,5. hafta; yavru kedi tüylerini yalamaya başlar.
    3 hafta; yavru kedinin görme duyusu hala zayıftır ama bazı görsel bilgileri yorumlayabilir. İlk dişler diş etlerini delmeye başlar.
  4. hafta; yavru kedinin görme yeteneği engelleri aşabilecek kadar gelişmiştir Motor becerileri geliştirmeye başlar, koşabilir. Katı (konserve) mamayı yemeye başlar.
    4-5. Haftalar; yaklaşık yarım kilo ağırlığındadır.
  5. – 7. hafta; insanlar ve diğer hayvanlarla sosyalleşmeye başlar.
  6. hafta; yaklaşık bir kilodur ve tüm dişleri çıkmış ve sütten tamamen kesilmiştir. Konserve dışında kuru mamaları da yiyebilir.

DOĞUM AĞIRLIĞI

Sağlıklı kedi yavruları doğumda yaklaşık 80‐140 gram ağırlığındadır ve hızlı bir şekilde kilo alır, doğum kilosunu bir haftalıkken ikiye katlayabilir. Genç yavru kedilerin günde yaklaşık 15‐20 gram ağırlık kazanmaları istenir. Aşağıda yaşa dayalı ortalama yavru ağırlıklarını bulacaksınız:

Yavru kedilerde günlere göre ortalama canlı ağırlık değerleri  
Yaş (gün) Ortalama canlı ağırlık
1 80-­140 g
5 150-240 g
10 220-­325 g
15 280-­375 g
20 330-­425 g
25 360-­445 g

SICAKLIK

Yeni doğan yavruların ortalama sıcaklığı vücut 35,5‐37,7 °C düzeyindedir. Yavru kediler kendi sıcaklıklarını düzenleme yeteneğine sahip değildir ve annelerine veya yapay bir ısı kaynağına bağımlıdırlar. Hipotermiye hızla yakalanan bu hassas dostlarımızı çok hızlı bir şekilde ısıtmaya çalışmak da tehlikelidir. Tutarlı bir sıcaklığa ulaşmak adına üşümüş bir yavruyu hiçbir zaman doğrudan bir ısı kaynağının önüne bırakmayınız. Bunun yerine sıcak su torbası etrafına havlu veya çorap sararak yakınına bırakınız. Barındırma kutusunun altına, yarısına gelecek şekilde ısıtıcı yerleştirip kutunun içi yüzüne bu ısıtıcının geleceği alana bir havlu koyabilirsiniz. Bu sayede yavru üşüdükçe daha sıcak alana geçecektir.

Ancak tüm yöntemler içinde her zaman olduğu gibi en iyi ve en doğal olanı annesinin yavrusunu ısıtması olacaktır. Bahsi geçen öneriler annesinden erken ayrılmış yavrular için düşünülür. Mide hacimlerinin küçük olmasının yanı sıra oldukça hassas bir sindirim sistemine sahip bu minik dostlarımıza hiçbir zaman soğuk süt veya gıdalar verilmemelidir. Yine üşümüş yavruların önce vücut ısılarının normale döndürülerek sonrasında beslenmeleri de yararlı olacaktır.

GÖZLER VE KULAKLAR

Yavru kediler kapalı gözler ve kapalı kulak kanalları ile doğar ve yaşamın ilk günlerinde göremez ve duyamazlar. Tipik olarak, yavru kediler 5. ‐ 8. günler arasında sesleri duymaya ve ikinci haftada ise görmeye başlar. Üç haftalıkken etraflarındaki dünyayı tam olarak görüp duyabilirler.

TEMİZLİK

Yavru kedi ortamının olabildiğince temiz tutulması çok önemlidir. Yavru kediye dokunmadan önce veya ona süt ikame ürünleri ya da mama vermeden önce mutlaka ellerinizi yıkayınız. Bu sayede yaşamlarının başında çevrede bulunan çok sayıda patojene karşı savunmasız olan minik dostumuzu mümkün olduğunca korumuş olursunuz.

İDRAR VE DIŞKILAMANIN UYARILMASI

Her yemekten sonra, yavru kedi idrara çıkma ve dışkılama için uyarılmalıdır. Yavrular anneleriyle birlikte olduğunda, bağırsaklarını uyarmak için yavru kedileri yalayarak bunu gerçekleştirirler. Annesiz yavru kediler için yavru kedilerin anal ve idrar alanlarına masaj yapmak için ılık suyla ıslatılmış bir pamuk top kullanın. Bu işlem her yemekten sonra yavru kedi kendi başına idrar ve dışkılama yapana kadar ki bu genelde 3 haftalık yaştayken olur, gereklidir. Sonrasında yavru kediyi yemek sonrası kum havuzuna götürerek bunu bir alışkanlık haline getirmesini sağlayabilirsiniz.

Yavru kediler için bir süt tozu veya mama önerildiğinde aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
• Seçilen ürün büyüme için tam ve dengeli olmalıdır. Her yaş grubuna hitap eden çok amaçlı ürünlerden kaçınılmalıdır, çünkü farklı yaşam evreleri için farklı besin madde içeriklerine gereksinim vardır.
• Ürün sindirim sistemine olumsuz etki etmemeli, ishale neden olmamalıdır.
• Yüksek oranda sindirilebilir bir ürün (yüksek kaliteli malzemelerden yapılmış), daha az kokulu, daha sıkı ve daha az dışkı ile sonuçlanır ki bu hayvan sahiplerince istenilen bir özelliktir.
• Büyüme sırasında daha fazla proteine ihtiyaç duyulduğundan, ürün yüksek oranda protein içermelidir.
• Ürünün enerji açısından yüksek (yağ) olması gerekir, çünkü yavru kediler küçük mideye sahip oldukları ve hacimsel olarak sınırlı miktarda mama tüketecekleri için gereksinim duyacakları yüksek enerjiyi yoğun kalori içeriğine sahip mama ile almaları gerekir.
• Ürün doğal olarak asidik idrar üretmelidir; Bunun, kedilerde mesane sorunlarının görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kediler için doğal idrar pH değeri 6,2–6,4’tür.
• Sütten kaçınılmalıdır. Kedi yavruları inek sütüne ihtiyaç duymaz ve aslında süt şekerini (laktoz) sindirmek için gerekli enzimden yoksundur. Bir yavru kediye inek sütü vermek ishale neden olabilir ve aynı zamanda protein, yağ ve kalsiyum içerdiğinden dolayı diyetin dengesini de bozar. Yavrulara her zaman için bol miktarda taze ve temiz içme suyu sağlanmalıdır.

Tavsiye Edilen Yazılar