Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma obezite için önemli bir etmendir. Cinsiyet hormonları kısırlaştırma ile beynin merkezleri üzerinde doğrudan etkili olmakta, tokluk ve metabolizmayı etkilemektedir. Kısırlaştırma sonucunda üreme hormonlarının miktarındaki etkin düşüş, hayvanın metabolizma hızının da azalmasına neden olmaktadır. Kedi ve köpeklerde gerçekleştirilen pek çok çalışma ve kliniksel gözlem bulgusuna göre obezite bu hayvanların sağlıkları ve yaşam süreleri üzerine zararlı etkiler göstermiştir. Söz konusu sorunlar arasında; ortopedik rahatsızlıklar, şeker hastalığı, kalp ve solunum ile ilgili hastalıklar, üriner hastalıklar, üreme bozuklukları, kanserler ve dermatolojik sorunlar sayılabilir.

obezite2
Araştırmalar mamaya ilave edilen L-Karnitinin, köpeklerde ve kedilerde yağ yakımını uyardığını, böylece metabolizmayı hızlandırarak daha az vücut yağının depolanmasına ve vücuttaki kas miktarının artışına yönlendirdiğini ortaya koymaktadır.

Bu nedenle özellikle hızlı büyüyen ve diyetlerinde yüksek enerji gereksinimi olan kedi ve köpekler ile kısırlaştırılmış hayvanların mamalarında bir takım düzenlemelere ve katkılara gereksinim bulunmaktadır. Bu katkılar içinde önemli ve etkin olan seçeneklerden birisi de mamalara L-Karnitin ilavesidir. Enerji üretiminde L-Karnitin iki önemli işleve sahiptir ki bunlar; enerji üretim süreçlerinde kullanım için uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondri içine girmesini sağlamak ve metabolizma sonucu biriken kısa zincirli ve orta zincirli yağ asitlerinin mitokondriden çıkarılmasını kolaylaştırmak şeklinde özetlenebilir. Bir diğer önemli etkisi ise kalp üzerine olan koruyucu etkisidir. Kalbin kullandığı enerjinin %70-80’i yağların yıkımlanmasından gelmektedir. Karnitin yağların enerjiye dönüşümünde etkin bir rol alarak sağlıklı kardiyovasküler sisteme önemli destek vermektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar