Probiyotikler “yeterli miktarda alındığında tüketen canlının sağlığı üzerinde yararlı etkiler yaratan canlı mikroorganizmalar” şeklinde tanımlamaktadır.

Probiyotikler aslında vücut için, özellikle sindirim ve bağışıklık sistemleri için faydalı olan iyi bakterilerdir. Söz konusu bu bakteriler bağırsaklarda doğal olarak bulunur ve bağırsak florasının dengesinin korunmasına yardımcı olurlar.

Bu bakteriler vitaminleri üreterek, sindirime yardımcı olarak, antimikrobiyal maddeleri salgılayarak, bağışıklık sistemini uyarıp bazı hastalıklara karşı konakçıyı koruyarak etki gösterirler ve sağlık açısından son derece önemlidirler.

Özellikle sindirim problemi yaşayan hayvanların diyetlerindeki prebiyotik katkısı kısa sürede hayvanın sağlıklı bir bağırsak mikroflorasına kavuşarak sağlıklı defakasyonuna (normal su içeriği ve kokusuz gaita) imkan sağlamaktadır. Prebiyotikler kalın bağırsaklara ulaştığında, yararlı mikroorganizmalar açısından son derece kritik öneme sahip bir besin madde niteliği kazanarak floranın yararlı bakteriler yönünde zenginleşmesine katkı sağlarlar.

Prebiyotikler, dostlarımızın beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle yeni doğan yavruların bağırsak sağlığı açısından son derece faydalıdırlar. Bu kritik evrede yavruların yeterli miktarda kolostrum alarak immunitelerinin desteklenmesi ne kadar kritik ise aynı süreç içerisinde tüketecekleri mamalarında yer alacak prebiyotik katkıları sayesinde bağırsak sağlığının optimal değerlerde gelişmesinin sağlanması da o derece önemli olacaktır. Tüketilen prebiyotiklerin bağırsak içerisinde hayvan sağlığına olumlu katkıları olan ve probiyotik etkisi gösteren bakteri popülasyonunu arttıracağı; bu sayede yavruyu dışarıdan gelecek hastalık etkenlerinden koruyacağı bilinmektedir.

Köpek ve kedinin sindirim sistemi enzimleri tarafından hidrolize edilemeden kalın bağırsağa ulaşan orta zincirli şekerlerden olan Frukto-Oligosakkaritler (FOS), Mannan-Oligosakkaritler (MOS) ile bir fruktan olan inulin sindirim sistemi enzimleri tarafından hidrolize edilemezler. Burada Lactobacillus ve Bifidobacterium soyu mikroorganizmalar tarafından fermente edilirler. Fermentasyondan sağladıkları enerjiyle çoğalan bu mikroorganizmalar probiyotik etki göstermek suretiyle Salmonella, Clostridium perfiringes ve E.coli gibi patojen bakterilerin üreme ve kolonizasyonunu durdururlar.

Söz konusu patojen mikroorganizmaların nişasta, rafinozu ve azotlu maddeleri hızla parçalamak suretiyle sindirim sisteminde gaz ve toksik amin oluşturmaları önlenmektedir. Hayvanların gaz çıkartmasını azaltması bakımından FOS, MOS ve inulin önemlidir. Bu durum petlerin bir arkadaş olarak kabul edilebilirliğini, evde bakılmalarını da kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu probiyotik etki sonucunda kolesterol seviyesinin azaldığı ve immun yanıtın yükseldiği de görülmektedir. FOS’un diyetlerde %1 düzeyinde bulunması, gerek sağlıklı ve gerekse diyareli köpeklerin beslenmesinde iyi sonuçlar vermektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar