Büyüyen yavruları beslemek için üç temel yöntem vardır ki bunlar;
Serbest seçim besleme, büyüyen yavruları beslemenin zahmetsiz bir yoludur. Her zaman dolu yiyecek kabına yapılan sık sık ziyaretler sıkılmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Ürkek veya saldırgan mizaçlı yavrular için daha sessiz zamanlarda beslenme tercih edilmelidir. Bu sayede yemek yerken daha az rekabet oluşur ve öğünlerinden yeterince faydalanabilirler. Bununla birlikte, serbest seçim beslemenin aşırı yemeyi teşvik ettiği ve bunun da gelişimsel kemik hastalıkları riskini arttırdığı bildirilmiştir. Bu nedenle serbest seçim besleme yöntemleri, tüm risk altındaki ırklar için iskelet olgunluğuna erişinceye kadar kontrendikedir (12-18 aylık veya yetişkinlerin ağırlık ve boylarının en az %80’i).
Çoğu ırk için zaman sınırlı besleme kullanılabilir. Yiyecekler sadece günde iki veya üç kez belirlenmiş bir süre için servis edilir. Bu durum çoğu ırkta az miktarda yiyecek alımına dolayısıyla yavaş büyüme oranına neden olur. Ancak bazı yavrular bu sınırlı süre zarfında dahi büyük miktarlarda yiyecek tüketebildiklerinden, tüketilen toplam gıda miktarına özellikle dikkat edilmelidir. Bu yöntem seçilirse, sütten kesimden sonraki ilk ay için 5-10 dakikalık üç besleme periyoduna izin verilmesi ve bundan sonra günde ikiye indirilmesi önerilir.
Mama sınırlı beslenme, en iyi büyüme oranını koruma açısından yavruların beslenmesinde tercih edilen bir yöntemdir. Mama sınırlı besleme, hesaplanan enerji gereksinimlerine göre ölçülmüş miktarda gıda verilmesidir. Bu, üretici firma tarafından paketin üzerinde beslenme önerileri şeklinde detaylı olarak (hayvanın ağırlığına uygun miktar ve porsiyon adedi şeklinde) belirtilir. Büyümenin klinik olarak izlenmesi ve beslenme miktarının ayarlanması kritik öneme sahiptir. Özellikle iri ve dev ırk köpekler hızlı büyüdükleri için beslenmenin düzenli olarak kontrollü olması muhtemel iskelet sistemi sorunları gibi sağlık problemlerinin önlenmesinde çok önelidir.
O nedenle “risk altındaki” ırklar tartılmalı, değerlendirilmeli ve mama miktarları 2 haftada bir ayarlanmalıdır. Ne var ki günümüzde farklı vücut ebatlarına göre düzenlenmiş mama formülasyonları sayesinde artık genç ve büyüyen köpekler için bahsi geçen sorunlar asgari derecede endişe vericidir. Günümüzdeki esas tehlike aşırı tüketim ve bunun yaratacağı sağlık sorunlarıdır. Tavsiye edilen dönemine göre günlük öğün sayıları aşağıda özetlenmiştir.

YAŞ
GÜNLÜK ÖĞÜN SAYISI
MAMA ÇEŞİDİ
6-­12 haftalık yaşlar arası
4
Puppy Mama
3-­6 aylık yaşlar arası
3
Junior Mama (Başlangıç)
6­‐12 aylık yaşlar arası (İri ırklarda 24. aya kadar uzayabilir)
2
Junior Mama (Büyütme)
Ergin
1-2
Yetişkin Maması

Tavsiye Edilen Yazılar